Hoe ga je om met boosheid? 7 tips die inzicht geven.
Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Jouw kind is ontzettend kwaad en je zit met je handen in het haar. Hoe reageer je op zo’n boze bui? Hoe zorg je ervoor dat het niet escaleert?
Stel, jouw zoontje kijkt tv. Jij wilt dat de tv uit gaat omdat jullie gaan eten. Je vraagt of hij de tv wil uit doen. Hij mompelt wat, maar blijft kijken. Je roept het nog een keer vanuit de keuken maar hij blijft weer zitten.
Je voelt dat je boos wordt en begint je stem te verheffen. Je zoontje roept terug dat heus wel doet ‘na dit leuke stukje’. Na een paar minuten doet hij het nog niet. Je loopt naar de tv en drukt hem uit.
Je zoontje begint te schreeuwen en loopt rood aan van woede. Jij zegt dat je het al lang had aangegeven en dat hij nu moet stoppen met schreeuwen. Hij gaat door met schreeuwen. Jij hebt er genoeg van en zet hem op zijn kamer. Gezellig….
7 tips om met deze situatie om te gaan.
Tip 1 wees voorspelbaar en maak een afspraak
Vertel ruim van te voren wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld; je mag tv kijken maar wij gaan om half 6 eten, dus je mag 30 minuten tv kijken oké?
Sommige kinderen hebben het nodig om dit vaker te herhalen (nog 10 minuutjes tot we gaan eten).
Tip 2 maak contact
Wanneer je iets wil van je kind, loop dan naar hem toe en kijk hem aan, als het kind nog heel klein is kun je door je knieën zakken. Kijk of je kind je gehoord heeft en je begrijpt.
Tip 3 leef je in
Geen enkel kind wil graag ruzie maken. Probeer te begrijpen waarom je kind doet wat hij doet. Is er iets anders aan de hand? Is hij moe? Ben je niet duidelijk geweest?
Tip 4 praat met je kind
Vertel wat je verwacht van hem. Doet hij dit niet? Toon dan empathie maar wees daarna duidelijk wat de afspraak is. Bijvoorbeeld: “Je vind het jammer dat je geen tv meer kan kijken hè?
Dat begrijp ik. Maar wij hebben de afspraak gemaakt dat hij om half 6 uit zou gaan. Dus de tv gaat nu uit en wij gaan lekker eten”
Tip 5 emoties mogen er zijn
Jouw kind wordt misschien alsnog boos. Emoties mogen er altijd zijn, probeer dit niet weg te krijgen.
De reactie daarentegen is wel iets waar je wat mee wilt. Bijvoorbeeld: ” Ik zie dat je heel erg boos bent, je mag boos zijn, maar wij gaan niet gooien met spullen.”
Tip 6 time out
Doet je kind toch dingen die écht niet kunnen? Zet je kind dan even apart, maar wel in dezelfde ruimte.
Wanneer je een kind afzondert, zal hij zich nog eenzamer voelen. Zet hem bijvoorbeeld even op een stoel.
Loopt hij er steeds weer af? Zet hem dan terug tot hij blijft zitten.
Tip 7 knuffels en kusjes 🙂
Als de storm voorbij is, knuffel je kind dan. Vertel je kind dat je het vervelend vindt dat hij zijn afspraak niet na komt en dat hij zich boos mag voelen maar niet mag schreeuwen en gooien met spullen.
Vertel hem dat je hem apart zet om zijn gedrag, niet om hem zelf. Zeg dat je hem nog steeds lief vindt en dat je altijd van hem houdt, ook al is het kind boos.
Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen of ben je benieuwd naar wat de POWER-methode kan betekenen voor jouw kind?
Mail dan naar info@power-methode.nl of bekijk ons aanbod HIER!
0 reacties